Hírek

Elérhetőségek

Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalók!

Nyereményekre, telefonszámla tartozásra hivatkozva próbálják megtéveszteni a hívott személyt. Kérjük, ne dőljenek be a csalóknak!

Új telefonos trükkel próbálkoznak a csalók!

Nyereményekre, telefonszámla tartozásra hivatkozva próbálják megtéveszteni a hívott személyt.

Kérjük, ne dőljenek be a csalóknak!

Az elmúlt időszakban több esetben előfordult, hogy ismeretlen személyek többnyire szám kijelzés nélkül, esetenként szám kijelzéssel telefonon felhívják a sértetteket.

Közlik, hogy az egyik telefontársaság, vagy gazdasági cég által meghirdetett nyereményjátékban pénzösszeget, vagy nagyértékű tárgyat nyertek.

A csalásra irányuló telefonálás elkövetője nyájas hangon arra kéri a sértettet, hogy a megnyert összeg 10% fizesse be, mivel ez a feltétele annak, hogy az elnyert pénzösszeg átutalható, átvehető legyen a sértett számára.

A jóhiszemű és gyanútlan sértett, reménykedve az ígért több százezeres, de akár milliós nagyságú pénzösszeg, vagy nagyértékű tárgy elnyerésében, a felszólításnak eleget tesz és 15 ezertől akár 180 ezer forint nagyságig a csaló által diktált számsorra feltöltést hajt végre.  Ezt azonban nem követi az ígért nyeremény átadása, átutalása.

A csalók a hívott fél korosztályához igazodnak és készpénz, vagy nagy értékű márkás termékek nyereményének ígéretével próbálják azokat megtéveszteni.

Sajnos több esetben fordul elő az is, hogy ismeretlen számról érkező hívás a telefonszámla befizetésének elmaradását jelzi. Az elkövetők elmondják a hívott félnek, hogy számlája elmaradást mutat, melyet haladéktalanul rendezni kell, ellenkező esetben a szolgáltatást megszüntetik. A hívott fél ilyenkor szinte minden esetben megteszi, amit kérnek tőle, és egy megadott számlaszámra a hiányolt összeget ellenőrzés nélkül átutalja.

FONTOS

  • A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében fokozott fenntartással kezeljék a jelzett tartalmú telefonhívásokat.

Egy kis odafigyeléssel sok bűncselekmény megelőzhető! Figyeljen környezetére!

Figyeljenek egymásra!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna vagy megpróbálják Önt vagy hozzátartozóját a fenti vagy hasonló módszerrel becsapni, azonnal értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok egyikén!

 

 

                                                                                              Monori Rendőrkapitányság

Csatolmány(ok):