Hírek

Elérhetőségek

Turisztikai idény-felhívás

Szabadság alatt is biztonságban, jó tanácsok a turisztikai idényre!

 

Lassan véget ér az iskolaév, kezdődnek a családok számára a nyári szabadságok. Pihenés reményében többen hosszabb-rövidebb időt töltenek az otthonuktól távol. A felhőtlen kikapcsolódás alatt azonban a vagyontárgyaik, értékeik többségében felügyelet nélkül maradnak.

A nyaralást megelőzően mindenki hajlamos csak az üdülés részleteire koncentrálni, így a vagyonbiztonság, a hátrahagyandó értékek védelme háttérbe szorul. Előfordulhat, hogy egyesek pihenten hazatérve a „kifosztott” lakással találják szembe magukat.

Amennyiben az ingatlanában tárolt értékek biztonságáról még nem gondoskodott megfelelően akkor fogadja meg tanácsainkat, még mielőtt nyaralni indulna!

A profi, de már az alkalmi betörők is tudják, hogy egy lakásba történő bejutás, értéktárgyak eltulajdonítása és az onnan történő távozás 10-15 percet vesz igénybe. Ezt meghaladó időben már növekszik a lebukás veszélye. Kivéve akkor, ha az elkövető tudatában van annak, hogy a tulajdonos huzamosabb ideig nem tér haza, így nyugodtan tevékenykedhet az épületen belül.

Egy átlagos betörés esetén az elkövetőnek csak arra marad ideje, hogy a hálószobát átkutassa, esetleg a konyhát felforgassa értékek után, ha azonban nyugodtak a körülmények, akkor a legtöbb rejtekhely felkutatására juthat ideje.

Az „alkalom szülte” tolvajok kivételével az elkövetők kisebb-nagyobb mértékben mindig megfigyelik a lakást. Itt nem kell hosszabb – filmekből ismert – figyelésre gondolni. Elég, ha elhalad a lakás előtt és néhány pillantást vet az ingatlanra. Egy gondozott lakás udvarán nagyra növő fű, az akciós újságokkal teli postaláda, az életjelek hiánya (pl.: nincs kitéve a szemétgyűjtő az ürítés napján) biztosan jelzik, hogy a tulajdonos távol van.

Miért szeretik a betörők a nyarat?

Fontos tudni!

A lakóépületek védelméért legtöbbet elsősorban megelőző intézkedésekkel és megfelelő mechanikai védelem (kerítés, ajtók, ablakok, széf, stb.) kialakításával tehet. Ezt követi az elektronikai jelzőrendszer (riasztók, érzékelők), az élőerős védelem (un. távfelügyeleti rendszer) és a kockázati biztosítás. Ha ezek megfelelően épülnek egymásra, akkor egy erős és egységes védelmi rendszert alkotnak.

Honnan tudja a betörő, hogy elutazott a tulajdonos?

 

 • Magától értetődőnek tűnhet a tanács, de az ajtókat, ablakokat jól zárja be, ugyanis az utazás előtti sietségben megfeledkezhet róla. Ha van riasztó azt kapcsolja be. Ablakot még leengedett redőny esetén se hagyjon nyitva. A redőny nem biztonságtechnikai eszköz!

 

 • Tartson rendet a ház környezetében, mert a kertben hátrahagyott kerti szerszámok, gépek, a kerti bútorok eltulajdoníthatóak, illetve a betöréshez felhasználhatók.

 

 • A sűrű növényzet, az átláthatatlan kerítés remek rejtekhely a betörők számára, akik

tevékenységüket a szemek elől rejtve végezhetik, ezért a dúsabb növényeket ritkítsa meg, az ablakokhoz hajló fa ágait vágja vissza.

 

 • Ha hosszabb időt tölt távol, kérje meg a megbízható szomszédját, hogy ürítse ki a postaládát, locsolja meg a virágokat, esetleg vágja le a füvet. A gépkocsijával néha parkoljon az ön kocsi beállójára, így keltse azt a látszatot, mintha lenne otthon valaki.

 

 • Ne hagyjon a lakásban nagyobb értékű készpénzt, ékszereket. Ha mégis akkor legyen az széfben elhelyezve, ahol nagyobb biztonságban tárolható.

 

 • Az otthon maradó tárgyakról készítsen leltárt és fényképeket, így eltulajdonítás esetén könnyebben azonosíthatóak a vagyontárgyak. Ha készpénzt hagy otthon azt ne tárolja egy helyen, rakja különböző helyekre.

 

 • Találjon ki olyan rejtekhelyeket, ahol a betörő nem, vagy nem az első körben keres zsákmányt. Alkalmazzon egyénileg kialakított rejtekhelyet, amit csak a szűk család ismer.

 

 • Nyaralás idejére érdemes beszerezni időkapcsolót, mely időszakonként felkapcsolja a világítást, azt a látszatot keltve mintha otthon tartózkodnának.

 

 •  Internetes közösségi oldalakon ne tegye közzé mikor lesz távol, mert ezek az információk eljuthatnak bűnözői körökhöz is. Telefonján kapcsolja ki a tartózkodási hely meghatározását.

 

 • Szereltessen fel helyi hang- és fényjelzést adó riasztót, mely a környezetében élők figyelmét hívja fel behatolás esetén. A legbiztonságosabb megoldás, ha szakember közreműködésével telepíttet távfelügyeleti rendszerbe kötött riasztót, mely 24 órás felügyeletet és azonnali reagálást biztosít.

 

 • Kössön érték és kockázat arányos biztosítást, mely egy esetleges káresemény

bekövetkezésekor csökkentheti anyagi veszteségeit.

 

 • Amennyiben betörést észlelt lakóotthonában lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen, ne kezdjen el pld. takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza meg.

 

A turisztikai idény alatt is fokozottan ügyeljen a balesetmentes közlekedésre, a szabályok betartására, különösen arra, hogy italfogyasztást követően semmiképpen ne vezessen járművet, gyalogosként, kerékpárosként is a megnövekedett forgalomban még nagyobb elővigyázatossággal haladjon! Csak a kijelölt strandokon fürödjön, felhevült testtel, teli gyomorral, alkoholos állapotban maradjon inkább a parton! A nyári szezonban megnövekvő forgalom mindenkitől még nagyobb odafigyelést és elővigyázatosságot igényel!

 

                                 Kérjük fogadja meg a Monori Rendőrkapitányság tanácsait!