Hírek

Elérhetőségek

Nyertes pályázat Vasadon!

Vasad Község Önkormányzata nyertes pályázatot nyújtott be épületenergetikai fejlesztés céljából. A KEHOP 5.2.9-16 számú pályázati felhíváson községünk pályázatát elfogadták, amelynek alapján 199.899.076 Ft-ból községünk három középületén- a Vasadi Általános Iskolában, a Vasadi Napközi Otthonos Óvodában és a Vasadi Könyvtár és Művelődési Házban történnek majd épületenergetikai fejlesztések. 

A projekt során Vasad Község Önkormányzatának három középületének energiahatékonysági és megújuló energia hasznosítási fejlesztése valósul meg.

A tervezett építési tevékenység, mely homlokzati nyílászárók cseréjéből padlástér ill. homlokzat utólagos szigeteléséről, valamint napelemes villamos energia termelő rendszer bővítéséről szól.

Általános Iskola épületen tervezett munkák: Földszinti homlokzati nyílászárók cseréje, lábazat szigetelés, tető-födém hőszigetelés; megújuló energia hasznosítás.

 

Napközi Otthonos Óvoda épületen tervezett munkák Földszinti homlokzati és aula bevilágító ablakainak cseréje, padlástéri födém és fűtött és fűtetlen tereket határoló fal hőszigetelés, megújuló energia hasznosítás

 

Könyvtár és Művelődési ház épületen tervezett munkák: Homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzatszigetelés, padlástér-tárolótér hőszigetelés, Fűtéskorszerűsítés, megújuló energia hasznosítás Mindhárom épületnél tervezett munkák összegzett bemutatása: Nyílászárók cseréje: A földszinti nyílászárók cseréjénél az új nyílászárókat megfelelő rögzítéssel beépítjük a szabad falnyílásba, purhabos szigeteléssel körbe fújjuk a nyílászárók és a falnyílás közötti hézagot. A spalettákat teljes egészében szigeteljük, a szigetelést ragasztással és dűbelezéssel is rögzítjük, élvédőzzük, hálózzuk és tapaszoljuk. A külső oldali felületet homlokzati vakolóanyaggal színezzük. A külső oldalon új lemezkönyöklőket, a belső oldalon pedig deszkakönyöklőket helyezünk el. Homlokzatszigetelés: A spalettákat teljes egészében szigeteljük, a szigetelést ragasztással és dűbelezéssel is rögzítjük, élvédőzzük, hálózzuk és tapaszoljuk. A külső oldali felületet is hőszigeteléssel, hőszigetelő rendszerrel látjuk el, de előtte az erősen viseltes homlokzati vakolatot átvizsgáljuk, a fellazult részeket eltávolítjuk és homlokzatvakolattal kijavítjuk. A teljes homlokzati felületet homlokzati vakolóanyaggal színezzük. A belső oldali felület javításánál a festett falat a szükséges szélességben visszakaparjuk a festéktől, majd glettelünk, csiszolunk és két rétegben diszperziós festéssel festünk. A külső és belső oldalon is új műanyag könyöklőket helyezünk el, a műanyag ablakokkal azonos gyártmányból. Lábazatszigetelés: Az épület lábazatát, melyen kiselemes beton lábazati elem található, korszerű, jól szigetelő lábazati hőszigetelő rendszerre cseréljük. A hőszigetelő táblák elhelyezése előtt a lábazati felületet durva felületű lábazati vakolattal síkra vakoljuk, hogy a hőszigetelő táblák ragasztása egyenletes felületen történhessen. A felületet tapaszba rögzített hálóval vonjuk be, majd lábazati vakolattal fedjük le.

 

Tető-födém hőszigetelés: Az iskola meglévő tetőszerkezet alá egy önhordó „álmennyezeti” tartószerkezetet alakítunk ki.  A tartószerkezet közé tűzálló hőszigetelést helyezünk el az Energetikus által meghatározott vastagságban, alulról párazáró fóliával, melyeket az előírások szerint mind egymáshoz, mind a falakhoz ragasztunk, biztosítva a légzárást. Padlástér-tárolótér hőszigetelés: A meglévő födémen jelenleg nincs hőszigetelés, hőszigetelés céljából a födémgerendák közötti salakfeltöltés hivatott szolgálni, mely hőszigetelésnek nem igazából mondható. A födémre 30 cm össz vastagságban, 10 cm vastag ásványgyapot hőszigetelő táblákból hézageltolással készített hőszigetelést készítünk, mely alá párazáró fóliát, fölé pedig páraáteresztő fóliát helyezünk. A födémre tároló helyként a hőszigetelés fölé elhelyezett padlásjárdát, és tároló területet alakítunk ki, 30 cm magas staflivázra szerelt deszka vagy OSB tábla burkolattal.

Megújuló energia hasznosítás Az épület tető hélyazatára felszerelésre kerül (iskolánál 28,6 kW; óvodánál 30,25 kW; művelődési háznál: 3,85 kw névleges teljesítmény) hálózatra kapcsolódó napelemes villamos energia termelő rendszer. Ezek méretezése figyelembe vette a jelenlegi villamos energia fogyasztási átlag értékeket. Fő egységei napelem modul, tartószerkezet, hálózati inverter. Fűtéskorszerűsítés kizárólag a művelődési házban (értéke bruttó 10.128.674,-Ft): Az épület meglévő fűtésrendszere konvektoros fűtés, mely teljes egészében megszüntetésre, lecserélésre kerül. Új fűtési rendszert tervezünk kialakítani, mely minden helyiségben elhelyezett radiátoros fűtés lesz, zárt égésterű kondenzációs falikazánról működtetve, termosztátos vezérléssel. A fűtés kialakításáról a kivitelezéshez szükséges gépész terveket készíttetni, melyet a kivitelezőnek engedélyeztetnie is kell. Ezzel a beavatkozással az épület összetett energetikai paraméterei eleget tesznek a vonatkozó TNM rendelet előírásainak.