Hírek

Elérhetőségek

A kormányfő hat rendkívüli intézkedést jelentett be

Magunk mögött hagytuk az egyéni fertőzések korszakát, átléptünk a csoportos fertőzések szakaszába és gyorsuló lépésekkel közelítünk a tömeges megbetegedés szakasza felé - mondta a kormányfő.

A kormányfő hat rendkívüli intézkedést jelentett be:

📎 Orbán Viktor elmondta, hogy június 30-ig kapnak adómentességet kkv-k a kata fizetése alól, ez több mint 81 ezer vállalkozás.

📎 A március 1-je előtti Kata adótartozásokra haladék jár. Ezeket elegendő lesz a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni.

📎 Mentességet kapnak a hazai médiaszolgáltatók is a közterhek fizetése alól a kieső reklámbevételek miatt.

📎 A kilakoltatásokat és az adóvégrehajtásokat is felfüggesztjük, és végül hatodszor a gyes és gyed jogosultságokat meghosszabbítjuk.

📎 az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik

📎 a lejáró GYES-t, GYED-et meghosszabbítják.

Minderről a nap folyamán megjelenő új kormányrendelet tartalmazza majd a részleteket. A katás mentességet kapó foglalkozások a következők (nem teljes, majd a ma este megjelenő rendeletben lesz ott az összes érintett szakma): fodrászok, szépségápolás, víz-, gáz-, fűtés-, és villanyszerelők, üvegesek, épületasztalosok, idősek és fogyatékkal élők ápolása, egészségügyi szolgáltatások, előadóművészek, járóbeteg-ellátás, fal- és padlóburkolók, testedzési szolgáltatás, egyéb sporttevékenység.

A legfontosabb, hogy a magyar embereket munkahelyét megvédjük - mondta Orbán Viktor. Az előttünk álló időszak nehéz lesz, de ezt vállalni kell, mert emberéleteket menthetünk meg.

A kormányfő elmondta, négy vonalon lett megszervezve a védekezés: katonai védekezés, rendőri védekezés, egészségügyi védekezés és gazdasági védekezés.

Magunk mögött hagytuk az egyéni fertőzések korszakát, átléptünk a csoportos fertőzések szakaszába és gyorsuló lépésekkel közelítünk a tömeges megbetegedés szakasza felé - mondta a kormányfő.

167-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és újabb idős férfi hunyt el.

Az azonosított azt jelenti, hogy laboratóriumi körülmények között, kontroll ellenőrzéssel igazolt fertőzésről lehet beszélni, így fontos lenne tudni, hány emberbe költözött bele valóban a vírus - emelte ki. Orvosi maszkból 1 millió 500 ezer áll rendelkezésre. Speciális maszkból 129 ezer van. Gumikesztyűből van 20 millió pár, 170 ezer védőruha és 2560 darab áll rendelkezésre lélegeztetőgépből.

Egészségügyi döntés: holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett speciális maszkot kapnak az orvosok és ápolók, a többi nem intenzív orvos és ápoló sebészi maszkot kap, akit gyanúval, azonnal sebészi maszkot kap.

Rendőri védekezés: határok lezárva, teherforgalom és magyar állampolgárok bejöhetnek, speciális szabályok az áthaladó külföldi állampolgárok csak meghatározott időpontokban a humanitárius folyosókon. Románoktól garanciákat kértünk, amilyen ütemben engednek ők, olyan ütemben mi is üzemelünk. Nő a rendőrök feladata napról-napra, közrend fokozatos erősítése. Bevezethető 65 év alatti rendőr 70275 fő, önkéntesek 46 573 fő, akiknek fegyverük nincs, de van gyakorlatuk, tehát rendfenntartásra 139684 fő összesen, ha szigorú kijárási szabályok lépnek életbe.

Katonai védekezés: határvédelem, felkészülnek a szigorúbb szabályokra, illetve ha stratégiai vállalatokhoz ki kell vonulniuk. 23950 hivatásos katona, 9381 tartalékos, és 0649 fő, aki 5 éven belül szerelt le, összesen 43985 fő.