Hírek

Elérhetőségek

Buszkirándulás a Partium-i Máramaros,Szilágy és Szatmár megyébe

Ez évben is folytatjuk nyári buszkirándulásunkat a Történelmi Magyarország határon túli elcsatolt területére. Ebben az évben a vasadiak által is kevésbé ismert ún. Partium-i Máramaros-, Szatmár és Szilágy megyébe.

 

      Június 19 (szerda): Indulás Vasadról (5.30) Debrecen és Vámospércsen át a határon túlra. Megtekintjük Nagykároly magyar nevezetességeit: a Károlyi kastélyt az angol kerttel, a bibliafordító Károli Gáspár, Petőfi Sándor, Ady Endre, Kölcsey Ferenc emlékhelyeit stb.- Innen Érmindszentre megyünk, az éppen száz esztendeje elhunyt nagy költő,Ady Endre szülőfalujába. - Következő célpontunk: Szatmárnémeti. Séta a Főtéren és környékén:Vécsey-ház, az egykori városháza és a református templom megtekintése. - Szatmárnémetiből Koltóra hajtunk, ahol három éjjel a szállásunk lesz. Koltó: Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézes heteinek színhelye a Teleki kastély. Kastélykert. Vacsora.

      Június 20 (csütörtök): Reggeli után indulás Máramarosszigetre a Gutin hágón (1000 m.) át. Útközben a Mára-völgyi falvak élő skanzenek: faragott kapuk, fatemplomok, faházak, népviselet. - Desze (ortodox fatemplom, a világörökség része) – Máramarossziget: városnézés, Skanzen, börtönmúzeum – Szaplonca: vidám temető. Vissza a Tisza völgyén – Huta-hágó  (580 m.) - Avasfelsőfalu – Szinérváralja – Koltó. Vacsora.

     Június 21 (péntek):Reggeli után Nagybánya: Séta a régi főtéren, az Ásványtani Múzeum és a Képzőművészeti Múzeum, benne a híres nagybányai festőiskola művészei alkotásaival, valamint a Szent István-torony megtekintése. - Dióshalom (a legmagasabb tornyú, 54 m. magas, görög katolikus fatemplom, a világörökség része), - Aknasugatag (fürdés a tömény sós vizű medencékben, amelyeket melegítenek). Esetleg alternatív program a fürdést nem kedvelőknek. - Koltó. Vacsora.

    Június 22 (szombat): Reggeli után irány a szilágysági Varsolcra, „testvér településünkre”. Útközben: Zsibó (Wesselényi kastély parkja, Botanikus kert), Zilah (séta a városközpontban: Wesselényi Miklós, az árvizi hajós szobra, a 13. századi református templom) – Szilágysomlyó (egykori vár romjai, római kat. templom 1535-ből, Báthori István fejedelem mellszobra) – Somlyóújlak (13. században épült református templom, egyedi építészeti megoldással) -  Varsolc (elszállásolás, vacsora).

   Június 23 (vasárnap): Reggeli után, akik akarnak, részt vesznek a református Istentiszteleten. Indulás haza. Útközben megállunk Csucsán és megtekintjük a Boncza kastélyt, amelyet Ady Endre apósa, Boncza Miklós épített. Itt élt az I. világháború alatt Ady Endre, feleségével, Csinszkával, Boncza Miklós lányával.- Útközben estebéd valahol a  főút mellett, Magyarországon. - Vasad (érkezés este kb. 21 óra körül).

 

   Egyéb tudnivalók:

Részvételi díj: Felnőtteknek 56 000 Ft. Az összeg tartalmazza a szállásköltséget, a reggeli, vacsora és a vasárnapi estebéd árát, utasbiztosítást, útiköltséget. (Nem tartalmazza az esetleges fürdő- és múzeumi belépők árát.) - Gyermekkedvezmény: 8 éves korig 50 %. - A fenti ár 40 fő esetén rentábilis. E létszám alatt nem indítunk buszkirándulást. Ezért szükséges, hogy a befizetések két részletben történjenek. Az első befizetési létszám alapján dől el, hogy megyünk vagy maradunk. Ha megvan a 40 fő, elutaljuk a foglalást, ha nincs meg, március 22-én visszaadjuk és maradunk, valamint visszamondjuk a foglalást. Erre az elmúlt évek rossz tapasztalata miatt van szükség.

 

    Befizetések két részletben, a foglalás elutalása miatt.

  • Március 21-ig 20 000 Ft (a 8 év alattiaknak a fele)
  • Május 16-ig 36 000 Ft. (a 8 év alattiaknak a fele)

 

A befizetések adminisztrálását Prakter Marcsi vállalta a Polgármesteri Hivatalban.

A kirándulásról szívesen ad tájékoztatást Tenke Sándor 30/347-6501