Hírek

Elérhetőségek

Bűnmegelőzési Tájékoztató a közelgő Húsvéttal kapcsolatban

A húsvéti ünnepkör időszakában a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőri állománya kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló és üzletközpontokra, az alkalmi kirakodóvásárokra, a piacokra, a pályaudvarokra, a pénzintézetekre, valamint a nagy tömegeket vonzó helyszínekre.

Kérjük, vegyék figyelembe bűnmegelőzési tanácsainkat, melyekkel a gondtalan és örömteli ünnephez szeretnénk hozzájárulni!

A tájékoztató a csatolmányban letölthető. 

 

I. Az üresen hagyott lakások kapcsán

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások idején hosszabb ideig maradhatnak üresen az otthonok. Törekedjenek arra, hogy a lakások, családi házak ne legyenek őrizetlenül, felügyelet nélkül! Kérjék meg rokonaikat, szomszédaikat, ismerőseiket hogy figyeljenek otthonukra!

 

 

 

 

 • Amennyiben megoldható, legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, azt a látszatot keltve ezzel, hogy van otthon valaki!
 • Ha rendelkeznek jelző- és riasztórendszerrel, még rövid távollétük idejére is kapcsolják be, és rendszeresen ellenőrizzék annak működését!

II. Tömegközlekedés során

 

 

 • A tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon jelentős számban fordulnak elő alkalmi táska- és csomaglopások, illetve zseblopások.
 • Bőröndjeinket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőket! Értékeiket lehetőség szerint ne vegyék elő, és ne használják a mobiltelefonjaikat; tartsák azokat zárható helyen, lehetőleg a belső zsebükben, táskájuk belső tároló részében!

Vásárlás, utazás során, közlekedési eszközön, vagy áruházban, bevásárlóközpontban, ha oda nem illő, szokatlan esemény történik – vitatkozás, kiabálás, lökdösődés, vagy rosszullét, stb. –, az esetlegesen szükséges segítség nyújtás mellett, tanácsos még inkább odafigyelni értéktárgyaikra. Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zavart.

Amennyiben mégis azt tapasztalják, hogy a tömegközlekedési járműveken a legnagyobb odafigyelésük ellenére is eltűnt valamilyen értékük, értesítsék a vonat, illetve buszvezetőt, a jegykezelőt, és a rendőrséget!

 

Utazásaik során fokozottan vigyázzanak értékeikre!

 

III. Bevásárlóközpontokban, piacokon, nagyobb tömegeket vonzó helyeken

Az alkalmi lopásokat, zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már az otthonról történő elindulást megelőzően tegyék biztonságos, nem észrevehető, vagy nehezen hozzáférhető helyre!

 • A táskájukat tartsák bezárva, kezüket helyezzék rá, semmiképpen ne tegyék könnyedén a hátukra, oldalukra!
 • Utazás, vagy várakozás során kerüljék a tülekedést! Értékeikre ne hívják fel a figyelmet!
 • A PIN kódjukat lehetőség szerint jegyezzék meg, ne írják le, és főleg ne tartsák a bankkártyájuk mellett!
 • A pénz és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrágjuk hátsó zsebében tartsák! Irataikat, a lakás és a kocsi kulcsaitól elkülönítve tárolják!
 • A parkolás után, vagy vásárlásaik között ellenőrizzék, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék!
 •  A parkolást követően ne tegyék a csomagjaikat, táskájukat a csomagtartóba, ezt a tolvajok kifigyelhetik! Helyezzék oda azokat még indulás előtt!
 • A vásárlást követően, ha már bepakoltak a kocsiba, ne menjenek vissza az üzletbe, mert ezt a műveletet szintén kifigyelhetik az alkalmi tolvajok és feltörhetik a gépkocsit. Amennyiben észlelik, hogy feltörték a gépjárművüket, ne nyúljanak semmihez annak érdekében, hogy a lehetséges nyomokat megőrizzék. Értesítsék a rendőrséget.

 

 

 

Amennyiben lopás tényét észlelik, lehetőleg ne szálljanak szembe a tolvajjal egyedül! Hívjanak segítséget, és azonnal értesítsék a rendőrséget! Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le!

 

 

IV. Közúti közlekedés során

Hasonlóan a többi egyházi ünnepünkhöz, a húsvét is a családi összejövetelek és a vendégfogadások időszaka. Ezekben a napokban a közúti forgalom megszokott ritmusa megváltozik. Az utakon a gépjárművek száma hirtelen a többszörösére nő.

A közúti forgalom jelentős megnövekedése fokozott veszélyekkel jár, melyet tetéz a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas aránya.

Már egy pohár szeszesital elfogyasztása is befolyásolja a tudatunkat, és olyan élettani hatásokat vált ki – észlelési idő növekedése, reflexek lassulása –, amelyek a biztonságos és felelősségteljes közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  ZÉRÓ TOLERANCIA

Cím: ZÉRÓ TOLERANCIA – leírás: C:\Users\BrajerE\Desktop\zéró tolerancia3.jpg

 

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, és szeszes ital fogyasztását követően ne vegyenek részt a közúti forgalomban!

 

Megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, és képes egy társaságot, vagy a családtagokat épségben hazaszállítani. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre!

 

KÍVÁNJUK, HOGY LEGYEN MINDENKINEK BÉKÉS, GONDTALAN ÜNNEPE!

                                                                                                                                                                      

                                                                                                Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

                                                                                                 Bűnmegelőzési Osztály

Csatolmány(ok):