Hírek

Elérhetőségek

Az őszi-téli átállással kapcsolatos, illetve a gépjárművek felkészítésére tett rendőri ajánlások

Megnehezülnek  az  út- és  látási   viszonyok,  amelyekhez  a  gyalogosoknak  és   autósoknak is  – alkalmazkodni kell! Mindez a gépkocsivezetőket fokozott óvatosságra kell, hogy intse, ugyanis ezáltal megnő a reakcióidőnk, fékutunk, ami egyben a féktávolság megnövekedésével jár.

 

Most már bárhol és bármikor számítani kell csúszós, ködös útszakaszokra, rossz látási viszonyokra, így ezek figyelembe vételével kell sebességünket is megválasztani, és a közlekedésben részt vevő gépjárművünket is felkészíteni ezen változásokra.

 

Tanácsaink a gépjárművezetők részére:

 

  • Az őszi- téli átállás keretén belül méginkább ellenőriztessük, vizsgáltassuk át járműveinket.

 

  • Elengedhetetlen az akkumlátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, emellett fontos kiegészítő még a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék, vagy a páramentesítő.

 

  • Gépjármű világítóberendezéseit ilyenkor gyakrabban kell tisztítani, illetve a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni.

 

  • Csúszós, jeges utakon való biztonságos haladáshoz mindenképpen téli gumikra van szükség, ugyanis alacsony hőmérsékleten ezen guminak megnő a tapadása, ami a fékút megrövidülésével jár.

 

  • Hóesés vagy fagyott hótakaró esetén nagyon sokat segíthet a hólánc, melyet a hajtott tengelyre érdemes felszerelni, ezáltal a gépjármű kormányozható marad.

 

  • Érdemes a járművekben elhelyezni   az   utasok   számára     használható     fényvisszaverő, láthatósági mellényeket is – annál is inkább, hogy lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok között ezek használata kötelező -, ugyanis egy váratlan esemény, baleset stb. kapcsán az autóból kiszálló utasok biztonsága érdekében a láthatósági mellény használata elengedhetetlen. (KRESZ 21.§. (12) bekezdésében foglaltak értelmében.)

 

  • Kiemelt figyelmet fordítsunk a gyalogosok, iskolás gyerekek közlekedésére is. Buszmegállók, gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor fokozott óvatossággal haladjunk, sebességünkkel ne tévesszük meg az úttesten áthaladni szándékozó – elsőbbséggel rendelkező – gyalogosokat.

 

  • A jobb láthatóság érdekében a gyalogosok és a kerékpárosok láthatósági mellényt, fényvisszaverő matricákat viseljenek. 

 

Kapitányságunk fokozottan ellenőrzi a vasúti átjárók, gyalogos átkelőhelyek, iskolák környékét, és adott esetben sebességellenőrző készülék alkalmazásával is megpróbálja kiszűrni a szabálytalankodó járművezetőket.

 

Felhívjuk tehát a közúti forgalomban részvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek, elkerülhetőek az ilyenkor jellemző koccanások, árokba csúszások.

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Monori Rendőrkapitányág!